Fakta och myter: Gällande rynkor

Många blir stressade när de tänker att deras ansikten kommer att vara fulla av rynkor en dag. Tack och lov finns det många trick vi kan använda för att bekämpa tecken på åldrande. Om det är svårt för dig att komma tillrätta med denna oundvikliga följd av åldrande, läs om de bästa behandlingarna mot rynkor och lär dig hur du tar hand om huden på rätt sätt.

Fakta och myter – Sanningen om rynkor

Du behöver inte krämer mot rynkor om du är under 35 år.

Myt. Även tjugofemåringar bör använda produkter mot rynkor, särskilt ögonkräm. Rynkor och processer som har en direkt effekt på hudens utseende börjar inträffa i 25-årsåldern. Om din hud är trött, solskadad, förstörd på grund av cigaretter och ohälsosam livsstil, är en anti-rynkkräm ett måste. Vanligtvis börjar 30-åringar använda sig av anti-agingprodukter, vilket är ett mycket bra steg i hudvården.

Att rynkor uppstår har inget att göra med din livsstil.

Myt. Ohälsosam kost, cigaretter, för mycket alkohol, viktpendling, långvarig stress, för lite sömn och för mycket luftkonditionering får 20-åringar att se mer slitna ut än människor som är 35 år och lever en hälsosam livsstil. Håll dig hälsosam och njut av ditt liv!

Sänkta hormonnivåer orsakar rynkor.

Fakta. Hormoner har en inverkan på hyn. Om nivån sjunker känns det på huden. Elastin och kollagenfibrer, väsentliga för att hålla huden fyllig, blir svagare. Talg och svettkörtlar arbetar långsamt, därför tappar huden skydd och fukt. För att göra saken värre försvagas musklerna som ger ansiktet sin form, vilket leder till förlust av fyllighet och jämnhet.

För mycket tid i solen utlöser inte rynkor.

Myt. Både solen, och den falska solen i solarium, skadar elastin- och kollagenfibrerna oåterkalleligt. Följaktligen skadas fettceller i överhuden så att huden blir uttorkad och hängande. När den är berövad av fukt skapar huden perfekta förutsättningar för att rynkor ska uppstå.

Personer med fetma har färre rynkor.

Fakta. Huden hos personer med fetma är fylligare, så den förblir slät längre. Fettlagret i huden är tjockare. Om några rynkor uppstår är de grunda och mindre synliga.

Du kan inte släta ut de befintliga rynkorna.

Myt. Rynkor kan inte enkelt fixas, men du kan bli av med de fina linjerna genom att använda rätt hudvård. Valet av produkter är avgörande, du måste satsa på ett professionellt ansiktsserum, t.ex. rik på retinol eller vitamin C, och återfukta huden regelbundet med produkter som innehåller hyaluronsyra. På så sätt håller du huden i form, fördröjer uppkomsten av rynkor och eliminerar de första linjerna. Ju bättre återfuktad din hud är, desto längre förblir ansiktet rynkfritt. Därför måste du dricka mycket vatten varje dag, och skaffa ett återfuktande kvalitetsserum, t.ex. med hyaluronsyra, så snart du fyller 20 år.

Etiketter