Kampen för ungdomligt utseende. Hur fungerar peptider i hudvårdsprodukter?

Peptider är bioaktiva aminosyror. De ger botoxliknande effekter, men de är mindre invasiva. Samtidigt fortsätter hudläkare att varna oss för dem. Vad är effekten av peptider som läggs till i kosmetika? Vad är deras syfte? Vilka peptider är värda att använda? Är peptider skadliga?

Vad är peptider exakt?

Peptider är organiska föreningar som bildas genom syntes av proteiner. Sedan nyligen har deras syntetiska former använts i läkemedels- och kosmetikindustrin. Peptider toppar alla andra ”ungdomsingredienser” som adderas i krämer, eftersom de kan nå djupare i huden än något annat ämne. Detta beror på deras unika struktur.

Vilka är fördelarna med peptid-rika produkter för huden?

Vi vet redan att peptider är mycket smarta och kan ta sig till de djupaste hudskikten, längre än andra ingredienser. Hur fungerar de exakt? De visar sig vara mångsidiga och fyller på alla ämnen som huden saknar, eller stimulerar huden att producera nödvändig mängd viktiga ingredienser.

Deras specifika effekt beror på en sekvens av aminosyror i den kemiska kedjan. Generellt sett kan de spela olika funktioner i hudvårdsprodukter. Peptider är perfekta för åldrande hud såväl som naglar och hår.

Peptider – Vem är de designade för?

Effekten av peptider är inte invasiv, medan biverkningarna är sällsynta och milda. Därför kan alla använda dem. Peptider stimulerar kroppen att producera kollagen, och det är därför de är det bästa valet bland människor som märker de första tecknen på åldrande hud. Så som exempelvis uttryckslinjer, rynkor och mindre fyllighet. Dessutom förstärker peptider svagt, torrt hår samt naglar som spricker och går sönder.

Olika peptider löser olika problem

Det finns 3 typer av peptider som har unika effekter.

  • Signalpeptider stimulerar fibroblaster att producera kollagen och elastin. Rynkor och linjer minskar, medan huden läker snabbare. Huden ser bättre ut.
  • Peptider tränger djupt in i huden, och tar med sig värdefulla aktiva ingredienser. De förstärker effekten av produkter på huden.
  • Neuropeptider får musklerna som orsakar uttryckslinjer att slappna av. De är kraftfulla kosmetiska ingredienser mot åldrande hud.

Vilka peptider ska man välja då?

Om du vill förstärka hudens skyddande yta, ska du använda produkter som är rika på polypeptider. Perfekt för känslig hud på vintern, och när du ser de första tecknen på åldrande hy. Lipopeptider aktiverar produktionen av elastin och kollagen, så de är ett bra val för de över 50 år. De hjälper hud som förlorat sin fyllighet, så du hittar dem i massor av anti-age krämer.

Peptider i hudvårdsprodukter – Gör de någon skada?

Hittills har det inte visats att peptider har en negativ effekt på människors hälsa. De är dock inte felfria.

  • Tillverkningen är inte ekonomisk, priset är högt.
  • De tappar sina egenskaper snabbt, så produkterna är fyllda med konserveringsmedel.
  • De är inte resistenta mot bakterier, så i peptidrika produkter tillsätts (inte alltid bra varianter av) parabener.

Peptider mot botox

Effekten av neuropeptider jämförs ofta med botox. Det sägs att regelbunden applicering av peptidbaserade produkter ger en botoxeffekt utan den biverkning som är typisk för botulinumtoxin. Denna åsikt härrör från det faktum att neuropeptider kan slappna av de muskler som är ansvariga för uppkomsten av uttryckslinjer. Neuropeptider blockerar skickligt flödet av nervimpulser in i muskeln.

Etiketter