För vad behöver vi B-vitaminer?

Vitaminer är viktiga för att människokroppen ska kunna fungera och ta upp energi. De flesta har hört talas om de vanligaste vitaminerna, som A, C och E, men mindre är kända om B-komplexet. Vad är B-vitaminer och vilka roll spelar de för att förstärka vår välbefinnande och hälsa? Här kommer 11 saker som du borde veta om B-komplexet.

Vilka roller uppfyller B-vitaminer?

B-vitaminer är nödvändiga för att hålla kroppen metaboliskt aktiv, och de är ansvariga för att underhålla celler. B-vitaminer bär även ett eget namn som B1, B2, B3, B5, B6, B12 och folat. Gemensamt för alla finns att de hjälper till att omvandla matens energi till användbar energi som celler kan ta upp. Det omvandlar även kolhydrater och fett till energi. När B-vitaminer inte tas upp korrekt kan det leda till nedsatt fysisk och mental energi.

B1, eller tiamin, är viktig för att skapa och lagra energi och fungerar som en katalysator för metaboliska processer. Det är också nödvändigt för att stödja mag- och tarmfunktionen. B2, eller riboflavin, spelar en viktig roll för kroppens företag att omvandla näringsämnen till energi, samt för reparation och uppbyggnad av hud, naglar och hår. B3, eller niacin, hjälper även till att skapa energi och förbättra cirkulationen. Det fungerar som ett skydd för huden, också.

Pantotensyra, eller B5, är nödvändig för att omvandla andra vitaminer till användbar energi. Det stöder antioxidant producerande föreningar, för att bekämpa fria radikaler i kroppen, och är också nödvändigt för hormonproduktion och att förbättra immunförsvaret. B6, eller pyridoxin, används för att omvandla aminosyror till protein, och det är dessutom viktigt för att producera hormoner och hjälpa kroppen att bearbeta glucose. B12, eller kobalamin, hjälper kroppen att bearbeta intaget av kolhydrater, fett och protein, samt stöder det neurologiska systemet för att reglera flöden. B12 är också nödvändigt för DNA och RNA och produktionen av röda blodkroppar.

Vad är den rikaste källan av B-vitaminer?

De finns många källor till B-vitaminer, men det finns vissa livsmedel som är rikast på dem. Magert kött som nötkött, fjäderfä som kyckling, tonfisk eller lax, ägg, mejeriprodukter som mjölk, yoghurt, ost eller keso, sallad, grönsaker som selleri, grönkål, ingefära, blomkål eller broccoli, B-vitaminberikade livsmedel som bröd, pasta, ris eller gröt, soja produkter som sojamjölk, tofu, tempeh eller miso, nötter, frön och körsbär är goda källor till B-vitaminer.

Mandlar och solrosfrön är rikast på B1, mjölk och ägg är rikast på B2, kött och fisk är rikast på B3, cashewnötter är rikast på B5, bananer och fisk är rikast på B6, och kött, fisk, ägg och mejeriprodukter är rikast på B12. Det finns många andra naturliga livsmedel som är rika på olika B-vitaminer.

Vad händer om vi inte tar upp tillräckligt med B-vitaminer?

Även om det inte är riskabelt att ha låga nivåer av B-vitaminer i kroppen under kort tid kan det till slut orsaka vissa skador. Om du däremot lider brist över en längre period kan det leda till allvarliga hälsoproblem.

Konsekvenserna av brist evitamin B1 kan omfatta trötthet, sömnproblem, hjärtklappning, depression, irritabilitet och förvirring. Även neurologiska problem som pinsamheter och styvhet kan uppstå. Brist på vitamin B2 kan orsaka hudirritationer, trötthet, muntorrhet, förstorade lymfkörtlar, anemi och svaghet. B3-brist kan omfatta depression, oro, hudreaktioner, förvirring, förändrad aptit och försämrad fysisk prestanda.

B5-brist kan förorsaka illamående och trötthet. Brist på vitamin B6 kan leda till trötthet, anemi, depression, koncentrationsproblem och neurologiska rubbningar. Vid brist på B12 kan människor uppleva trötthet, fysisk svaghet, viktökning, sömnproblem och synstörningar. Folate-brist implicerar trötthet, ångest, bröstsmärta och sjukdomskänsla.

Kan B-vitaminer förbättra vårt välmående?

Ja, studier har visat att kosttillskott med B-komplexet förbättrar vårt allmänna välbefinnande, energi, stresshantering, aptit och immunsystem. Det kan också hjälpa till att balansera metabolism, reglera sömn, minska allergiska reaktioner och minimera inflammation. Följaktligen spelar B-vitaminer en avgörande roll för optimal hälsa.

Hur kan jag förbättra vårt inntag av B-vitaminer?

Först måste du identifiera vilka typer av B-vitaminer din kropp behöver. Att konsultera en läkare eller näringsspecialist kan hjälpa till att bestämma din näringsnivå för B-vitaminer. Du bör också försöka äta en näringsrik diet och tillsätta ytterlig

Etiketter