Fruktig skönhet – så här gör du perfekt hemmagjord kosmetika!

Frukt läggs till i kosmetika av ett antal olika skäl; de har inte bara anti-aging, uppljusande och lyftande egenskaper, utan är också naturliga och parabenfria. Det är den perfekta skönhetsrutinen. Dessutom ger frukten din hemmagjorda kosmetika en underbar doft och färg. Vilka andra egenskaper hos fruktbaserad kosmetika finns det?

Fruktbaserad kosmetika – Egenskaperna

  • Fruktsyra rengör
    Den ovärderliga ”skatt” som är perfekt för vår hud är fruktsyror som finns i frukt, och som är kända för att exfoliera huden, förnya den, stimulera överhudens förnyelseprocess, förbättra hudens utseende och återställa dess smidighet. Fruktsyror ger naturlig hudregenerering på salongsnivå.
  • Socker, vax och oljor från frukt återfuktar
    Frukt är en källa till polysackarider, vilket är en välsignelse när det gäller hudvård: de lugnar irritationer, och har antiinflammatorisk samt fuktgivande verkan.

Vax, som också finns i frukt, täcker huden med ett tunt skyddande lager. På så sätt kan frukter skapa en försegling på hudens yta, och förhindra att den tappar fukt och torkar.

Frukt innehåller också naturliga oljor som gör huden mjuk, men har även antiinflammatorisk verkan och påskyndar hudförnyelseprocesserna.

Frukt har antiinflammatorisk verkan

Tanniner – värdefulla ingredienser i frukter som har en viktig roll för att strama åt: stänger porerna, har antibakteriell och antiinflammatorisk verkan och hämmar svett- och fettutsöndring. De balanserar talgutsöndringen och förhindrar ogynnsamma hudförändringar. De används också för att läka akne, brännskador och svampinfektion. Massor av tanniner finns i valnötter och hallonblad, de oljor som erhålls från dem har liknande antiseptiska och antibakteriella egenskaper.

Frukt i kosmetika föryngrar

Frukts anti-åldrande egenskaper tillhandahålls av fytohormoner, antioxidanter och aescin.

Det visar sig att fytohormoner förbättrar hudens smidighet, eftersom de motiverar funktionerna som är ansvariga för framställningen av kollagen och elastin. Dessutom ökar de produktionen av hyaluronsyra, som håller kvar fukt i huden och stimulerar hudcellernas förnyelse. En annan fördel med frukt är antioxidanter som neutraliserar fria radikaler och hämmar hudens åldrande.

Det mystiska aescinet är ett mycket värdefullt ämne, väsentligt i hudvård, särskilt för hud med couperose. Aescin stärker försvagade blodkärl, lindrar smärta, minskar svullnad och har antiinflammatorisk verkan. Tack vare det kommer din hud att vara starkare och mer motståndskraftig mot skador.

Fruktbaserad kosmetika gör huden ljusare eller mörkare

De ämnen som finns i frukt kan förändra din hudton. Det är värt att använda sig av denna kunskap när du exempelvis gör ett eget läppstift eller annan kosmetika, inklusive kosmetika för ansiktet. Havtornfrukterna är rika på betakaroten och kan färga huden orange, medan arbutin i blåbär och mullbär kan ljusa upp alla hyperpigmenteringar på huden.

Fruktbaserad kosmetika innehåller eteriska oljor

Eteriska oljor kan ha en mängd olika funktioner beroende på vilken frukt som används som bas. Apelsinolja hämmar åldringsprocesser, limeolja desinficerar och fräschar upp, mandarinolja har lyftande egenskaper, medan grapefruktolja hjälper till att eliminera celluliter. Lägg till fruktbaserade extrakt i kroppsbalsam och hand- eller fotkrämer, och massera in med en blandning av naturlig olja med grapefrukt eller citrusjuice.

Etiketter