Hur använder man hydrolater? De mirakulösa egenskaperna hos växtvatten

Hydrolater är ansiktsvatten som fyller på huden med fukt, lugnar irritationer och ger näring. Du kan använda det istället för en toner, kombinera med en naturlig olja, lera, serum och hyalurongel. Vad är en hydrolat exakt och vilka fördelar har den? Ägna bara en kort stund för att läsa den här artikeln, så lär du dig hydrolatens extraordinära egenskaper. Detta helt naturliga skönhetspreparat är värt det!

Vad är en hydrolat?

Hydrolat är en riktigt enkel produkt, som är helt underbar bara för dess enkelhet. Kort sagt är detta blom- eller örtvatten – en biprodukt som erhålls under destilleringen när man producerar eterisk olja. Medan destillationen pågår absorberar ångvattnet de icke vattenlösliga partiklarna från den eteriska oljan. När denna lösning svalnar separerar sig oljan, och vattnet som återstår är hydrolaten – kärnan i den blomma / ört den extraherades från. Partiklarna som finns kvar i vattnet tillsammans med spår av eterisk olja (0,02-0,5%) är två baskomponenter i hydrolaten.

Fördelar med växtbaserade vatten

Hydrolater har olika egenskaper och delar dem med blommorna / örterna de erhållits från. I allmänhet ska de främja vävnadens självläkande processer, och förbättra huden på ett naturligt sätt.

Den mest populära hydrolaten, som rekommenderas för att behandla uttorkad, känslig hud och couperose, extraheras från Damaskrosor. Tack vare den höga koncentrationen av antocyaniner och gallussyra, har den antioxidativa och rengörande effekter. Bortsett från det är Damaskrosvatten känt för att göra väggarna i kapillärerna starkare. Slutligen fungerar denna hydrolat på liknande sätt som en toner, och förbättrar hudens förmåga att absorbera alla näringsämnen som tillsätts med ansiktskrämer.

En annan lika vanlig hydrolat är vattnet som erhållits från pomeransträdets blommor – Neroli. Den är rik på hesperidin, som är känt för att vara en stark antioxidant. Förutom denna flavonoid innehåller Neroli-vatten också betain, som har en djupt återfuktande effekt på huden. Dessutom förbättrar Neroli-vattnet fastheten hos den åldrande huden, och ger lyster till det tråkiga och trötta ansiktet. Liksom Damaskrosvatten återställer denna hydrolat hudens pH-balans, och gör kapillärerna starkare och mer elastiska.

Lavendelvatten – extraherat från engelsk lavendel. Ännu ett toppval för många personer som gillar naturliga skönhetsprodukter. Den största fördelen är att det passar perfekt för alla hudtyper, inklusive känslig och irritationsbenägen problemhy. Det är känt som ett helt naturligt antioxidantiskt och antiinflammatoriskt medel som också är antiseptiskt. Lavendelvatten behandlar bland annat akne, psoriasis och eksem. Det ger näring, lugnar, och gör huden fräsch. Slutligen har det visat sig vara användbart för att lugna insektsbett och solbrännskador.

När det gäller det oljiga ansiktet verkar trollhasselvatten vara det perfekta valet. Denna hydrolat kan rengöra, avgifta och minska hudens porer. Dessutom minskar det talgutsöndringen och förbättrar blodflödet i huden. Alla dessa fördelar beror på tanniner, som trollhasselvatten är fullt av. Detta växtbaserade vatten kan också användas av de med couperose.

Kornblomsvatten är rikt på mineralsalter och polyfenoler, och det kan därför lugna irritation orsakad av bland annat rakning. Det passar perfekt för känslig hud. Det lugnar och hjälper huden att slappna av. Det bästa är att kornblomsvatten fördröjer hudens åldrande.

Hur använder man hydrolater?

Varje ört- och växtvatten kan användas som ett alternativ till toner, body mist, hårparfym, som en beståndsdel i ansiktsmasker baserade på lera, samt fuktkräm som följs av en naturlig olja. Av att vara en sådan gör-allt-och-helt naturligt-ingrediens, vann den hundratusentals hjärtan hos dem som lever i harmoni med naturen.

Om du byter ut din vanliga hudtoner med en hydrolat, bör du spraya den över hela ansiktet, halsen och dekolletaget morgon och kväll. Låt den helst absorberas helt, men om du inte kan vänta så länge kan du torka av den med en bomullsrondell eller mjukt papper. Givetvis kan du också använda ett örtvatten för att behandla din hårbotten. När det masseras in i hårbotten ökar hydrolaten blodcirkulationen, återställer hudens pH-balans och lugnar den. Dessutom har de flesta örtvatten visat sig behandla mjälleksem, och gör håret synligt starkare.

Den sista informationen gäller den allergiska huden. Om din hud är hyperkänslig, men du vill behandla den med ett växtbaserat vatten, försök först att späda det (1:1). På detta sätt blir din hydrolat snällare för huden.

Etiketter