Korrekt borttagning av smink: rengöring med mjölk, micellärt vatten, skum eller oljor?

På kvällen efter en hel dag kräver vår hud mycket vård. Vet du hur mycket fruktansvärda saker som samlas på den? Damm, avgaser, överflöd av talg, svett, bakterier och naturligtvis smink. Dåligt smink är anledningen till att hudtillståndet försämras, och att du får exempelvis röda, kliande och svullna ögon. Vad ska du använda för att ta bort smink och undvika dessa problem? Låt oss gå igenom rengöringsmjölk, skum, micellärt vatten och deras egenskaper.

Rengöringsmjölk – Egenskaperna

Rengöringsmjölk är en tjockare produkt, med konsistens ungefär som yoghurt. Den innehåller de mest fuktgivande ingredienserna, så det är bäst att använda den när du har torr eller åldrande hud. Ibland kan dess konsistens ses som en nackdel, till exempel när du har fet hud. Applicera rengöringsmjölken med en bomullsrondell, och torka av huden med den försiktigt. Byt bomullsrondeller tills den sista är helt ren efter att du har torkat av ansiktet. En annan metod är att applicera rengöringsmjölken med händerna, och massera ansiktet för att lösa upp all kosmetika. Sedan måste produkten torkas av ansiktet med hjälp av bomullsrondeller, och huden måste sköljas med vatten.

Gel- och skumrengöring – Egenskaperna

Skummets lätta konsistens gör det till den perfekta rengöringen för alla hudtyper; från fet, till normal, till torr, till känslig, eller hud med couperose. Skum kan vara mycket skonsamt, och tar väl hand om huden medan du tar bort sminket.

Rengöringsgel bör ha en bra och naturlig sammansättning, annars kan den orsaka torrhet och beröva huden från lipider.

Om du tvättar ansiktet med gel eller skum och vatten, börja med blöta ned ansiktet och halsen. Ta sedan en klick av produkten, och massera in i ansiktet. Skölj noggrant efteråt.

Rengörande oljor – Egenskaperna

Denna metod kallas OCM (oil cleansing method) och är känd sedan länge, mestadels i asiatiska länder. Den tar nu också över resten av världen, eftersom naturliga oljor är en riktig hit inom skönhet. De tar inte bara bort smink, till och med tung foundation (olja tar bort olja), utan ger också näring till huden och reglerar talgutsöndring samt stärker lipiderna. Du kan skaffa en enkel färdig produkt, eller göra den själv genom att blanda basolja (ricinolja) och någon annan naturlig olja. Kom ihåg att matcha den med din hudtyp.

Micellärt vatten – Egenskaperna

Det micellära vattnet tar inte bara bort smink, utan fräschar också upp huden. Det kan också stänga porerna och förhindra finnar från att uppstå. Dessutom ger det näring och återfuktar huden så att den blir smidig, mjuk och len. Det micellära vattnet rekommenderas för personer med alla hudtyper, inklusive känslig och torr hud, eftersom det varken orsakar irritation eller lämnar en fet hinna. Väl valt micellärt vatten har inga tillsatta dofter eller färgämnen. Det innehåller dessutom minimalt med konserveringsmedel, vilket gör det till den perfekta produkten för personer med känslig, atopisk eller aknebenägen hud. Kom dock ihåg att micellerna drar till sig fett, damm och talg, så när du har tagit bort sminket bör du ta bort rester av den micellära vätskan med en toner.

Etiketter