Vitamin B3 – Skönhetsegenskaper för ungdomligt utseende

Niacin/den dyrbara vitamin B3. Dess många skönhetsegenskaper är basen för hudvård, och säkerställer det genom dess berömmelse inom skönhetsindustrin. Lär dig mer om denna mirakulösa vitamin och dess egenskaper, och du kommer aldrig att vilja vara utan den igen.

Vitamin B3 – Skönhetsegenskaper

Vitamin B3 är känd för mänskligheten sedan cirka hundra år tillbaka, men först nyligen har dess skönhetsegenskaper studerats. Det visar sig att den är ganska fenomenal.

Vitamin B3 mot akne och hyperpigmenteringar

Det har upptäckts att vitamin B3 som appliceras på huden kan nå djupare nivåer i större mängd, och eliminera hudproblem (akne, finnar, hyperpigmenteringar, ojämnheter, inflammationer). Dessutom kan dess effektivitet förbättras med hjälp av speciella sammansättningar.

Fördelen med vitamin B3 är det faktum att i jämförelse med andra ämnen med liknande egenskaper (t.ex. retinol) är niacin stabil och resistent mot ljus, värme och oxidering vilket gör den lättare att använda inom skönhetsindustrin.

Vitamin B3 mot rynkor

Vitamin B3 hämmar förlust av fukt i huden, stimulerar överhudens förnyelseprocess och kollagenproduktionen i hudcellerna.

Det är en stark antioxidant, hämmar fria radikaler, skyddar huden mot UV-strålar, och skyddar också mot hyperpigmenteringar och förhindrar nya från att uppstå. Huden blir jämn och frisk, samt ser yngre ut.

Vitamin B3 – Andra värdefulla egenskaper

  • Vitamin B3 deltar i metabolismen av värdefulla komponenter för huden, så som kolhydrater, fettsyror och aminosyror.
  • Stödjer produktion av röda blodkroppar, vidgar blodkärl.
  • Sänker nivån av dåligt kolesterol och neutraliserar den toxiska effekten av vissa kemiska föreningar och mediciner.
  • Vitamin B3 beskrivs ofta som en ”lycklig vitamin” eftersom den kan lugna nerverna. Det är därför det används vid behandling av depression och andra psykiska diagnoser, t.ex. schizofreni.
Intressant!
I USA på 30-talet bröt pellagra ut; en hudsjukdom som dödade hundratusen människor av 3 miljoner smittade. De akuta hudförändringarna kom tillsammans med huvudvärk, depression, sömnlöshet och diarré. Orsaken till sjukdomen är, bland många, en diet fattig på vitamin B3.
Bristen på vitamin B3 har en mycket obehaglig inverkan på vår kropp eftersom den orsakar svaghet, sömnlöshet, migrän, minnesproblem och vid vissa tillfällen också diarré, aggression och depression. Bristen på niacin syns också på huden eftersom den blir röd och ojämn.

Vitamin B3 – Var hittar du det?

Du kan enkelt få i dig vitamin B3 genom tillskott eller via mat. Niacin finns i produkter som innehåller mycket protein, så att du kan hitta den i magert kött, organkött (som exempelvis lever och hjärta), kött från kyckling och fisk, men också i bönor och ärtor. Vitamin B3 finns också i öljäst, torkade persikor, mandel och svamp.

Du bör komma ihåg att niacin är kompatibelt med andra B-vitaminer (B1, B2 och B6), och de bör intas tillsammans. Krom förbättrar dess effektivitet, och överdrivet sockerintag gör tvärtom.

Etiketter