Slutstegen i en hårbehandling med olja: hur tvättar man ur olja ur håret för bästa resultat?

Jag har skrivit detta inlägg för er som brukar fråga hur mitt hår har så mycket volym efter en oljebehandling och det är sant – det ser definitivt inte ut som råttsvansar. Jag förstår att det är ett problem för er. Och jag erkänner: olja är inte särskilt lätt att skölja ur. Därför ska jag berötta vad jag gör för att undvika fett hår efter en oljebehandling, och hur jag sköljer ur oljan ordentligt och avslutar min professionella oljeterapi med framgång!

Professionell oljebehandling för håret: hur sköljer man ur oljan?

TRICK 1
Välj rätt olja!

Kom ihåg att det inte är alla oljor som är bra för alla hårtyper och det finns oljor som sannolikt tynger ned ditt hår. Exempelvis om ditt hår har låg porositet och du använder en olja med stora partiklar (ickepenetrerande) i stället för en lättare olja. I detta fall fastnar oljan bara på håret i stället för att penetrera det och arbeta inifrån – partiklarna är för stora för att nå hårets strukturer. Dessa oljor är bra för högporöst, skadat hår, inte för fint hår som behöver lättare produkter. Allmänt sett är regeln för att välja icke-överbelastande olja följande:

VÄLJ RÄTT OLJA FÖR DIN HÅRPOROSITET

Hur vet man vad man har får hårporositet? Gör ett porositetstest online, exempelvis på Nanoils sida, som är experter på hårolja.

TRICK 2
Använd aldrig för mycket olja!

Jag har ingen aning varför folk tror att ju mer produkt de öser på håret, desto bättre ser det ut. Detta stämmer inte. Denna regel gäller alla möjliga produkter, inte bara oljor: du måste vara måttfull! En vän till mig gillar att använda massvis med återfuktande kräm på huden och efter ett par timmar ser det ut som att produkten rinner nedför hennes ansikte… Låt oss komma till min poäng dock.

Hur mycket olja behövs för att täcka (axellångt) hår och hårbottnen? Runt 7 ml, alltså en matsked. Detta gäller för nybörjare. När du blir duktigare behöver du bara runt 5ml för hårlängden och huden. Notera: olja bör inte droppa från håret och du måste vara måttfull – ditt hår vet hur mycket olja som ska absorberas för att få alla viktiga näringsämnen.

TRICK 3
Emulgera din olja!

Det är ett lustigt ord! Oroa dig inte, emulgering är inte alls komplicerat. Det är en simpel grej som du gör efter att behandlat håret med olja: innan du tvättar/schamponerar ur oljan – använd ett hårbalsam eller inpackning och låt det sitta i 5 minuter (ja, du ska applicera det på hår som redan är täckt med olja). Vad är poängen? Balsamet eller inpackningen neutraliserar oljan och förhindrar att fett bildas på håret. Använd sen ljummet vatten för att skölja ur inpackningen och använd sen schampo och skölj håret som vanligt. Detta simpla trick är en räddare i nöden – den räddar dig från tungt, livlöst hår.

Det var allt för idag. Som du märker är det inte mycket som behövs göras för att få stora fördelar och förvandla frisyren. Förhoppningsvis hjälper min tips. 🙂 Berätta gärna om era erfarenheter med olja i håret! 🙂

Etiketter